Къща с 360-градусова гледка и интериор от българска дървесина

„Тази къща не може да е в България“ е най-честата реакция на всеки, който види Observation House за първи път. Подобен е и коментарът в австралийско телевизионно предаване, посветено на архитектура и интериор: „Представяте ли си, че има такива неща в България?“ Това разказва арх. Вяра Желязкова от I/O Architects по повод феноменалния (няма как да го наречем по друг начин) проект, реализиран от нея, арх. Георги Кътов и арх. Стефан Апостолов в село в североизточна България.

„Умишлено повдигнахме терена на къщата, който е и най-високия ъглов край на селото, за да осигурим 360- градусова гледка от дневната. Това не беше изрично задание, но тъй като бизнесът и целият живот на собственика са полята наоколо, той е истински щастлив с тази гледка и до сега.”

Няма как да е иначе – домът сякаш е вдъхновен от родовите замъци от Средновековието. В него се влиза само с кола от вход, разположен в стената от габиони откъм улицата. Така се озоваваме в приземния етаж, „както навремето се влизало с каляските в замъците,“ пояснява арх. Желязкова. Гаражът се намира в задната част средното ниво, което се разпростира към голям двор, към който гледат трите спални.

На подземното ниво се намира винарска изба и сервизни помещения. Най-любопитен обаче е етажът, който се извисява над всичко в селото – мястото, от което буквално може да огледаме околността. Затова и там са разположени общите помещения – всекидневната и кухнята. От тях се излиза на тераса и зелен покрив.

Интериорният проект също е дело на I/O Architects. Всички стаи са от различен вид българска дървесина – дневната е от череша, кухнята – от орех, спалнята – от круша, а баните – акация. “Къщата е много сложна технологично, но всички инсталации са скрити и невидими. Климатизацията във всекидневната е през малките процепи на тавана до дограмата, има рекуперация на въздуха – предварително темпериране на входящия въздух.”

Кристалният и ефирен трети етаж е защитен от метален покрив, който крие зад елегантната си външност истинско инженерно постижение – тежи 35 тона и се държи от почти незабележими стоманени колони, интегрирани в дограмата.

За къщата е правен енергиен проект, така че животът в нея да е комфортен целогодишно. “Когато тройните стъклопакети на витрините са качествени, изолират много по-добре от нормална тухлена стена. Проблем може да е преослънчаването, но сме взели мерки – има голяма козирка, има и вградена слънцезащита. А през зимата, когато е слънчево, няма нужда от отопление заради специалния избор на стъкла,” пояснява арх. Желязкова.

Интериорни детайли: кухня RIVA1920, дивани EDRA, бани Agape, завеси от сурова коприна Mastro Rafael.

Фотографии: Асен Емилов

6 thoughts on “Observation House в североизточна България от I/O Architects

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *