Спалня, кухничка, трапезария и баня на 17 квадрата? Възможно е

Много или малко са 17 квадратни метра за живот? Според арх. Боян Костадинов от ателие Boykott са напълно достатъчни. Ако сме достатъчно умни, за да ги оползотворим правилно.

Той получава задание да превърне таванско помещение в София в уютно и пълноценно пространство за отдаване под наем. Бюджетът не е голям, което за някои може да е ограничение. За арх. Костадинов обаче е стимул да помисли за детайлите, които визуално да уголемят мястото. Мебелите също са бюджетни и съвсем закономерно са от добре познатия ни шведски мебелен гигант.

Линейните елементи са свързващото звено в цялото пространство. Те го разширяват оптически и го правят по-разчупено. Интересен е и мотивът за избора на предимно тръбни мебели – освен че са леки, те позволяват на погледа да минава през тях без да се блъска в масивни предмети.

Банята и тоалетната са се сгушили на 1.3 квадратни метра. Графичните плочки по пода и особено семплите правоъгълни по стените обаче я правят едно от най-креативните кътчета в жилището. Трикът на арх. Костадинов – малкият размер на стенните плочки и голямото огледало разширяват банята.

„Най-важното е, че в тези 17 кв. м заедно със стените успяхме да съберем зона за кухня, за трапезария/работа, за дневна, която се превръща в спалня, баня. Има и нещо като антре с място за обувки и дрехи,“ допълва арх. Костадинов.

Фотографии: Григор Атанасов, Боян Костадинов

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *